طلاق توافقی نوعی از طلاق است که هر دو طرف با میل و رضایت خود و با تفاهم می خواهند جدا شوند. در این نوع طلاق این دو شخص در خصوص همه ی ابعاد طلاق نظیر جهیزیه، مهریه، حضانت، نفقه و … به توافق رسیده اند. سپس باید این توافقی که داشته اند برای دادگاه نیز مورد تایید باشد.
مدارک لازم برای طلاق توافقی چیست؟
برای طلاق توافقی مهم ترین چیزهایی که نیاز است، کارت ملی و عقد نامه است در صورتی که عقد نامه نباشد می توان رونوشت آن را از دفترخانه ای ک عقد صورت گرفته می توانید بگیرید و در صورتی که کارت ملی همراه نبود شماره ملی هم باشد کفایت می کند.
نکات طلاق توافقی ۱ : اگر تا پیش از صدور رای توافق نامه و یا وکالت نامه ای امضا شده باشد در صورتی که پشیمان شوند رای طلاق توافقی صادر نمی شود. همچنین هر کدام از طرفین اگر وکیل داشته باشد نیازی به حضور برای طلاق نمی باشد.
نکات طلاق توافقی ۲ : در صورتی که مرد پشیمان گردد و برای ثبت طلاق به دفترخانه نیاید امکان ثبت طلاقی نیست، تنها در صورتی طلاق ثبت می شود که زن از مرد وکالت در طلاق داشته باشد.
نکات طلاق توافقی ۳ : در صورتی که زن یائسه و یا باکره نباشد در طلاق توافقی خلعی در مدت عده یعنی از فاصله ی ثبت تا طلاق می تواند رجوع کند. برای این مورد هم باید در رای دادگاه این موضوع که زن حق رجوع دارد را از خود ساقط کرده باشد، یا می تواند مهریه را ابرا کند.
نکات طلاق توافقی ۴ : در صورتی که زن باکره باشد برای اثبات تنها گواهی پزشکی قانونی قبول است و در صورتی که نباشد باید آزمایش عدم بارداری را ارائه دهد.
نکات طلاق توافقی ۵ : در ابتدا توافق نامه ای برای طلاق توافقی نوشته می شود که ممکن است به طلاق منجر نشود در این صورت اثر حقوقی ندارد و اعتباری هم ندارد.
بیشتر بخوانید : یک وکیل ملکی باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
در سال ۱۴۰۱ طلاق توافقی چه قانونی دارد ؟
از سال ۹۷ قانون طلاق توافقی همان است که پیش از این بوده و طبق این قانون باید برای درخواست طلاق به مشاوره بروید و یا گواهی عدم انصراف از طلاق را بگیرید و یا این که دادخواست طلاق به دادگاه داده شود و به این صورت طلاق به طلاق توافقی تبدیل می شود در طلاق توافقی نیاز به مشاوره نیست.
برای گرفتن طلاق توافقی چه قدر زمان نیاز است؟
با توجه به این که از سال ۹۷ به بعد زوجینی که می خواهند برای طلاق اقدام کنند لازم است که در سامانه ای نوبت دهی طلاق مراجعه کنند، در این سامانه اطلاعات لازم را وارد می کنند و سپس لازم است که یکی از مراکز غربالگری را انتخاب کنند و بعدا این مرکز غربالگری با توجه به اطلاعات ثبت شده و دلیل طلاق، آن ها را به یک مرکز مشاوره ارجاع می دهند. تعداد جلسات مشاوره بین یک تا پنج جلسه می باشد تعداد جلسات بستگی به وضعیت زوجین دارد. در صورتی که زوجینی همچنان اصرار بر طلاق داشته باشند و جلسات مشاوره آن ها را منصرف نکرده باشد در این صورت دادخواست آن ها در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت می شود و بعد به دادگاه خانواده ارسال می شود.
سپس باید رای طلاق صادر شود در این صورت نهایتا این زوج فرصت دارند به یکی از دفاتر رسمی طلاق برای ثبت طلاق روند.
نکات طلاق توافقی ۱: در طلاق توافقی همان طور که از نامش پیداست باید حتما زن و شوهر به توافق برسند در مواردی چون مهریه و یا حضانت، مقدار نفقه و … حتما به توافق برسند و این توافق مورد تایید دادگاه نیز باشد.
نکات طلاق توافقی ۲: باید حتما برای رفتن به دفتر طلاق نامه ای از دادگاه خانواده داشته باشید و رای دادگاه صادر شده باشد، در صورتی که دفتر خانه ای بدون داشتن رای دادگاه، کار طلاق را انجام دهد این کار غیر قانونی است و دفتر خانه پلمپ می شود و پروانه فعالیت هم باطل می گردد.
نکات طلاق توافقی ۳ : در صورتی که یکی از زوجین درخواست طلاق دهد و دیگری هم حاضر به شرکت در جلسات مشاوره نباشد، در این صورت طلاق به صورت توافقی در نظر گرفته می شود. لازم است که شعب خانواده درخواست طلاق را به عنوان درخواست طلاق یک طرفه به حساب بیاورند،که در این صورت نیاز به مشاوره ندارد و می توان آن را به طلاق توافقی تبدیل کرد.
نکات طلاق توافقی ۴: در صورتی که زوجین وکالت را در خصوص طلاق به یک وکیل داده باشند دیگر نیاز زیادی به رفت و آمد نیست، تنها لازم است که طرفین برای امضا و ثبت توافق به وکیل مراجعه کنند سپس در صورتی که در سامانه ثنا ثبت نام نکرده باشند، لازم است که برای سامانه ثنا به دفتر خدمات قضایی الکترونیک بروند.
همچنین برای آزمایش عدم بارداری هم لازم است که زوجه به آزمایشگاه برود که در خیلی از دادگاه های خانواده آزمایشگاه وجود دارد. همچنین اگر زن باکره باشد برای گرفتن گواهی بکارت لازم هست که به پزشکی قانونی برود. لازم به ذکر است با داشتن وکیل و دادن وکالت به او در پروسه طلاق توافقی، میزان رفت و آمد شما بسیار کم می شود و در مدتی کم تر می توانید طلاق بگیرید.
حتما بخوانید: مشاوره حقوقی چیست و چه کمکی به شما می کند؟
چگونه باید برای مشاوره اجباری طلاق اقدام کرد و شرایط آن چیست؟
مشاوره طلاق اجباری است و این موضوع از ماده ۲۵ قانون خانواده نشات گرفته است. که طبق این متن بیان می دارد:
«در صورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند، دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در این موارد طرفین می توانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتدا در مراکز مذکور مطرح کنند.»
برای این که در جلسات مشاوره شرکت داشته باشید لازم است که ابتدا در سامانه تصمیم ثبت نام کنید، در این مرحله شما می توانید زمان و مکان حضور مرکز غربالگری را خودتان تعیین کنید بعد از این که تعیین شد و به مرکز غربالگری رفتید در آن جا شما را به یک مرکز مشاوره معرفی می کنند.
روش و شیوه کار این مراکز غربالگری بدین صورت است که زمانی که زوجین ثبت نام می کنند همراه این که زمان مراجعه تعیین می شود یک کد رهگیری نیز به آن ها می دهند. بعد از این که به مرکز غربالگری رفتند باید سوالات را تکمیل کنند در صورتی که زوجین برگرفتن طلاق توافقی اصرار ورزند، به مراکز مشاوره خانواده ارجاع پیدا می کنند.
معمولا تعداد جلسات مشاوره بسته به این که موضوع در چه حدی باشد بین یک نهایتا ۵ جلسه متغییر خواهد بود. در صورتی که سازش حاصل نشود و زوج همچنان بخواهند که از یکدیگر جدا شوند در چنین حالتی لازم است که گواهی عدم انصراف از طلاق را بگیرند. بعد از این قسمت لازم است که ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک صورت پذیرد.
بعد از این که این دادخواست ثبت شد و ابلاغیه نیز صادر گشت زوجین باید در مدتی مشخص در دادگاه حضور پیدا کنند.
در صورتی که زوجین دادخواست را امضا کنند و یا در جلسات غربالگری حضور داشته باشند آیا این موارد باعث التزام آن ها به طلاق می شود؟
خیر تنها زمانی طلاق ثبت می شود که در دفتر خانه و بعد از رای دادگاه باشد، در صورتی که در طی این پروسه هر یک از طرفین پشیمان شوند، این پروسه متوقف می شود. داشتن هر گونه توافق نامه که خارج از چهارچوب دفترخانه باشد، تاثیری بر التزام ندارد که زوجین طلاق بگیرند. همچنین این که ممکن است که یک توافق نامه نوشته شده باشد و امضا هم در حضور شاهدان باشد و برای مثال زوجه مهریه خود را بخشیده باشد در چنین شرایطی باز هم تاثیری بر دادگاه نخواهد داشت.
آیا بعد از طلاق توافقی امکان پاک کردن اسامی از شناسنامه هست؟
در صورتی که زوجه باکره باشد با گرفتن گواهی از پزشکی قانونی می توان نام ها را از شناسنامه ها پاک کرد و مجددا شناسنامه ای صادر شود. همچنین در صورتی که شخص به صورت مجدد ازدواج کند بعد از ازدواج می تواند نام و آثار ازدواج قبلی را از شناسنامه اش پاک کند.
پرداخت مهریه در طلاق توافقی چگونه انجام می گیرد؟
همان طور که پیش تر گفته شد در طلاق توافقی، مهریه نیز باید براساس توافق زن و شوهر پرداخت شود. در این گونه طلاق که به آن طلاق خلع می گویندزن باید تمام مهریه یا بخشی از آن را ببخشد و یا بذل کند و مرد نیز قبول بذل می کند.
۱- زن کل مهریه را ابرا می کند و مبلغ ده هزار تومن را در ازای خلع بذل می کند و مرد هم قبول می کند.
۲- تمام مهریه ای که در عقد نامه است به زن پرداخت می شود و یا این که ذمه مرد باقی می ماند و باید به صورت اقساطی پرداخت کند، همچنین زن می تواند به دنبال طلاق مبلغ ۱۰ هزار تومن را بذل کند و مرد هم قبول بذل داشته باشد.
۳- همچنین ممکن است که کل مهریه نزدیک به ۶۰۰ سکه باید در چنین حالتی زن فقط ۱۱۰ سکه را به عنوان مهریه می پذیرد و بقیه را بذل می کند و این مقدار مهریه به صورت یک جا و یا به صورت اقساطی پرداخت می شود.
۴- زن کل مهریه را بذل می کند و مرد هم آن را قبول می کند.
بیشتر بخوانید: پس از مرگ شوهر، آیا زن می تواند مهریه خود را طلب کند؟
در طلاق توافقی حضانت فرزندان چگونه انجام می شود؟
یکی دیگر از مهم ترین قسمت های طلاق توافقی که زن و شوهر باید بر روی آن توافق داشته باشند امر حضانت است. وقتی که یک زن و شوهر به دنبال طلاق توافقی هستند و به دفتر یک وکیل می روند برای گرفتن طلاق توافقی باید بر روی تمام موضوعات مرتبط با طلاق اتفاق نظر داشته باشند و به توافق رسیده باشند.
نکته ۱ : لازم به ذکر است که دختران بالای ۹ سال و پسران بالای ۱۵ سال دیگر در سن حضانت نیستند به همین دلیل دادگاه برای آن ها تکلیفی را ندارد.
نکته ۲ : برخی از زنان عنوان می کند که مهریه را در ازای گرفتن حضانت می بخشند این کار از نظر قانونی درست نیست و وجاهت قانونی ندارد.
نکته ۳ : همچنین تعداد ملاقات و میزان نفقه و نحوه پرداخت آن نیز باید مشخص گردد.
در طلاق توافقی اجرت المثل و نفقه چه شرایطی دارد؟
نفقه یکی دیگر از مواردی است که بر عهده مرد است و باید با توجه به شرایطی که دارد و میزان درآمدش آن را پرداخت کند. میزان پرداخت نفقه مشخص نیست اما باید میزان و زمان آن مشخص گردد و حتما در این خصوص توافق صورت پذیرد در صورتی که توافقی نباشد.
در مورد اجرت المثل نیز همین گونه است و باید زن و شوهر به توافق برسند، در صورتی که توافق لازم صورت نگیرد دادگاه نیز نمی تواند رای صادر کند.
آیا طلاق در دوران بارداری ممکن است ؟
طبق قانون زن باردار می تواند طلاق بگیرد و تفاوتی هم ندارد که چه نوع طلاقی باشد، اما لازم است که بگوییم در صورتی که دادخواست طلاق از طرف زن مطرح شود باید دلایلی چون غیبت شوهر، عدم پرداخت نفقه باشد.
در صورتی که طلاق توافقی باشد، زن و شوهر باید در خصوص نحوه وضع حمل و همچنین هزینه های بارداری به توافق برسند و آن را در توافق نامه قید کنند. زن باردار نیز عده دارد اما مدت عده او متفاوت است و تا بعد از زایمان باید عده نگه دارد و بعد از زایمان می تواند مجددا ازدواج کند.
نکته طلاق توافقی : زن در طلاق بائن حق نفقه ندارد، مگر این که از همسر خود باردار باشد که تا مدتی که باردار است و زایمان نکرده است حق نفقه دارد.
بیشتر بخوانید: گواهی عدم بارداری در طلاق چگونه صادر می شود؟
در صورت یکی از زوجین بعد از طلاق توافقی پشیمان شوند چه می شود؟
برای پاسخ به این سوال باید زمان را در نظر گرفت که این اتفاق در چه زمانی بیوفتد.
۱- در صورتی که پیش از این که رای طلاق صادر شود هریک از طرفین پشیمان شوند، می تواند از وقوع طلاق جلوگیری کند و این راه ادامه دار نمی شود حتی اگر توافق نامه را امضا و یا دادخواست را ثبت کرده باشند.
۲- اگر زن از طلاق پشیمان شود در ثبت آن تاثیری نمی گذارد، در صورتی که مرد رضایت نداشته باشد می تواند به دفترخانه مراجعه کند.
۳- ممکن است که مرد بعد از صدور رای طلاق توافقی اظهار پشیمانی کند و برای طلاق و ثبت آن به دفترخانه نیاید در این صورت طلاق صورت نمی گیرد مگر این که زوجه از مرد حق وکالت در طلاق را داشته باشد.
چگونه جهیزیه در طلاق توافقی دریافت می شود؟
جهیزیه وسایلی است که یک زن همراه خود به خانه شوهر می آورد و مالک آن زن هست. مالکیت زن بر جهیزیه این است که می تواند آن را ببخشد، خراب کند و یا آن را مفقود سازد. و مرد تنها می تواند از آن استفاده کند و نباید به آن آسیبی وارد کند. در طلاق توافقی بسیار مهم است که زوجین حتما در خصوص جهیزیه به توافق برسند و زن می تواند تمام وسایلی را که آورده است را با خود ببرد.
چه قدر طول می کشد که رای دادگاه برای طلاق توافقی حاضر شود؟
زمانی که قانون حمایت از خانواده تصویب شد مدت زمان رسیدگی دادگاه برای طلاق های توافقی تنها یک هفته بود. اگر شعبه هایی نیز هستند که مدت رسیدگی به دادخواست یک هفته است اما برخی دیگر از شعبه ها هم هستند که مدت رسیدگی به پرونده بیشتر از یک هفته می باشد.
پانوشت: طلاق توافقی , وکیل طلاق توافقی , هزینه وکیل طلاق توافقی , بهترین وکیل طلاق توافقی , طلاق توافقی در تهران , طلاق توافقی در کرج
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.